historia

30v juhlapuhe

Muistellaan 30v. taivaltamme Kylätoimikunta / Kyläseura Kuhaset ry.

Kaikki alkaa siitä, kun kansa on tuijottanut TV:tä kymmeniä vuosia ja kyllästyy. Kaipaa omaa tekemistä ja toimintaa käytännössä.

Perustava kokous pidetään Kuhaniemen koululla 01.06-1983. Paikallisessa Laukaa-Konnevesi lehdessä on ilmoitus 10.5-83. Asiana oli perustaa Kylätoimikunta Kuhaniemelle. Kutsua noudattaa 25 kyläläistä ja näin alkaa toimintamme. Kokouksen yhteinen ja yksimielinen päätös oli, että Kuhaniemelle perustetaan kylätoimikunta ja nimenä käytetään Kuhaniemen Kylätoimikunta, koulun mukaan, koska toiminta-alueena on koulupiiri.

Toimikunnalle valittiin johtoryhmä, johon tuli 10 henkilöä. Yleiskokouksen päätyttyä valitut 10 hlöä pitää järjestäytymiskokouksen, joka valitsi keskuudestaan pj:n, valituksi tuli Seppo Kovanen ja sihteeriksi Irmeli Leppänen, varapj Eero Lahtonen. Toimikunnan muut jäsenet Hilkka Haukka, Enni Lahtonen, Matti Mäkinen, Lauri Salonen, Matti Pöyhönen, Kaarina ja Veikko Kytölä. Sellainen on ensimmäinen kylätoimikunta.

Toimikunta piti kokouksia tiuhaan tahtiin. Laadittiin toimikunnalle säännöt. Seuraava kyläkokous on jo 2 viikon kuluttua.

Kyläläiset antoi toimikunnalle heti paljon tehtäviä mm silta-asiat on ollut esillä alusta alkaen. Aluksi oli yhteistyökumppanina myös 4H-kerho. Ensimmäiset pikkujoulut järjestettiin yhteisvoimin. Rahaa ei arveltu tarvittavan aluksi. Mutta jo seuraavana vuonna otimme rahan käyttöön, Säästöpankkiin avattiin käyttötili.

Lossiliikenne puhutti kyläläisiä kovasti jo 1984. Tielaitos ilmoitti yöseisokista, jolloin lossi ei liikennöisi yöaikaan. Tarvaalan kylätoimikunnan kanssa keräsimme pitkän nimilistan, jossa vastustimme toimenpidettä, mutta tulihan yöseisakki aikanaan.

Alusta alkaen järjestettiin kovasti ”huvitilaisuuksia”. Heti ensimmäisenä Juhannuksena oltiin Kortelahden rannassa juhannuskokolla, jossa oli hauskaa ohjelmaa. Kortelahden rannassa pidettiin koko 80 luvun ajan juhannusjuhlat. Pajulassa poltettiin pääsiäiskokko, koululla pidettiin äitien- ja isienpäivät. Teatteri- ja konserttimatkat on ollut ohjelmistossa aina.

Laukaan kunnassa alkoi 1987 ns. SOFY jutunsuunnittelu, jossa jokaiselle kyläkunnalle annettiin rahapotti, asukasluvun mukaan, kehittää kyläänsä. Saimme 45000 mk. Me käytimme rahat SOFY-rannan tekoon, saimme 10 venepaikka, matonpesu altaan, grillikatoksen, puuvajan ja katsomopenkit, sillä rannassa pidettiin erilaisia tilaisuuksia. Vuonna 1989, ranta on sen verran valmis, että siellä poltettiin juhannuskokko juhlineen. Saimme jatkossa vielä kunnalta rahaa ja teimme pienen kuntokeskuksen koulun viereen.

Postiasioita hoidettiin 90-luvun alussa ja sainne sunnuntaikantoa varten heittolaatikot, 10 kpl, kylällemme. Kylämme sai näin myös lehtensä sunnuntaisin. Olimme jonkin aikaa jakaneet lehteä sunnuntaisin itse kukin vuorollaan.

Rahaa oli lupa käyttää myös virkistykseen. Teimme teatterimatkan Laukaan Kesäteatteriin, ostosmatka Tuuriin ja uintimatka JKL:n uimahalliin.

90-luvun puolivälistä alkaa puheet Riippusillasta. Keski-Suomen Valo etsii yhteistyökumppaneita pitää silta kunnossa jatkossakin.

Vuonna -96 kylätoimikunta teki lahjoituksen 30-vuotiaalle Metsästysseuralle lahjana teräksiset ruokalusikat.

11.3-96 meillä on kyläkokous, johon on kutsuttu kaikki Keski-Suomen kansanedustajat. Paikalle tulee Mauri Pekkarinen, Reijo Laitinen. Tielaitoksesta Erkki Myllylä ja Risto Huvila, kunnasta kh:n pj Marja Kallio, ympäristöjohtaja Kalevi Virtanen ym kunnan edustajia ja kylän väkeä yht. 87 henkilöä. Asiana oli siltahanke ja lossin yö seisokki. Lupasivat meille nopeaa siltahanketta kun vain saadaan siihen määrärahat.

Toimikunta osallistui kyläkoulumme 60-v juhliin, jotka pidettiin 14.9-96.

Pidettiin kyläkokous 9.2-97, jolloin saimme tietää, että silta saadaan. Maastotyöt alkaa maaliskuussa ja varsinainen siltatyö kesällä -97 ja jatkuen 98 kunnes silta on valmis. Sillan vihkiäisiä vietettiin 21.8-98. Paikalla tilaisuudessa paljon väkeä. Sillan vihki silloinen hallintoministeri Jouni Backman. Kyläläiset esitti ohjelmaa kovasti mm. historiallinen kulkue ja tarjoilu oli hyvä. Lossin lopettajaisia ja sillan avajaisia tanssittiin lossilla illan päätteeksi. Kun yksi silta saadaan niin toisen sillan, riippusillan, ylläpito käy yhä kuumemmaksi ja painostuksemme joka taholle on, että silta on meille tärkeä ja me vaadimme sen kunnostusta niin kauan, että se toteutuu.

Vuonna 2000 kylätoimikunta liittyy Jyväsriihi Oy:n jäseneksi. Jyväsriihi OY on sellainen jonka kautta tulee mahdolliset avustukset kylille kylien kehittämiseen. Päätösvalta ja asioiden eteenpäin vienti on Jyväsriihi Oy:llä. Mahdolliset avustukset EU:lta niin sanottu Leader avustus, jota saadaan mahdolliselle hyväksytylle hankkeelle.

Kylätoimikunnan viimeinen kokous pidettiin 18.12-2000 koululla ja juotiin lopettajaiskahvit. Kyläseura Kuhaset ry jatkaa toimintaa vuoden 2001 alusta. Kuhasten ensimmäinen pj on Irmeli Leppänen, sihteeri Riitta Nyman ja rahastonhoitaja on Asta Kuukasjärvi. Kyläseura teki yhteistyötä Tarvaalan, Simunan ja Saarilammen kyläseurojen kanssa niin sanotun Laukkavirrantien kunnostamiseksi, mutta tie on edelleen perusparannusta vailla.

V-2002 kyläsura tekee talkoilla laavun Hirvilammen rantaan, Raine Hytösen maalle.

V-2003 alkaa suunnittelu, että kylällemme perustetaan vesiosuuskunta, jossa myös kyläseuraa tarvitaan asiaa selvittämään. Anottiin ja päästiin liittymään Vihtasillan Vesiosuuskuntaan. Kylämme on kaavoitettu ja rakentaminen on vilkastunut kovasti. Ennen kaikkea nuoria perheitä on muuttanut ja rakentaneet uusia taloja, myös vanhat tilat on vaihtaneet omistajia.

Riippusilta joka meillä puhuttaa vuodesta toiseen. Toukokuussa v-2009, on päästy neuvotteluissa niin pitkälle, että Kyläseura Kuhaset ry , ostaa sillan 1 eurolla (1€) ja kunnostaa sillan. Rahoitus on järjestynyt EU:n tuella, yksityisten ja yritysten lahjoituksilla. Talkootöillä silta valmistuu aikanaan. Vihkiäisiä vietetään 12.6-2011, Kotiseutujuhlien yhteydessä, jotka oli kyläseuran vuoro järjestää. Vihkijänä toimi Mauri Pekkarinen.

Kylätoimikunnalla / Kyläseuralla on ollut 30 vuoden aikana 6 pj:a: Seppo Kovanen, Irmeli Leppänen, Timo Meriä, Ilkka Palonen, Päivi Arkko ja Veikko Kytölä. Sihteerinä on toiminut 7 henkilöä. Toimikunnan / johtokunnan jäseniä vuosien varrella on ollut n 30 hlöä. Pitkäaikaisin pj on Päivi Arkko ja sihteerinä kynää on kuluttanut Raija Pihlainen.

Kautta aikain pitkäaikainen organisaattori, käsikirjoittaja, monitoiminainen Raili Salonen, ansaitsee suuren kiitoksen ja aploodit, tekemästään työstä, kylän hyväksi. Toki yhteistyötä tämä kaikki on ollut, ketään unohtamatta jotka ovat kylämme parhaaksi aikaansa antaneet.

Paljon jää mainitsematta, mitä kaikkea on tehty, keskusteluja eri tahojen kanssa, kirjeenvaihtoa aina ministeritasolle asti. Mutta tässä suppea katsaus taipaleeltamme.

Työ jatkuu ja karavaani kulkee, tekemistä riittää. Motivaatiota ja intoa nyt ja tulevaisuudessa teille, jotka toimitte nyt ja tulevaisuudessa.

Hengessä mukana myös risteilyllä. Mukavaa risteilyä teille kaikille terveisin Veikko Kytölä

18,5v toiminut kylätoimikunnassa joista 6v pj:nä ja 10v sihteerinä

Tämän puheen kuulimme Kyläseura Kuhaset ry:n 30-v juhlissa Tallinnassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *